Θοδωρής Τσούτσος

Η απόλυτη παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου και οι μεταγραφές!

Η Κίνα μπήκε στην ποδοσφαιρική ζωή μας και ο Θοδωρής Τσούτσος γράφει για το μεγάλο μπελά που θα αντιμετωπίσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και που μπορεί να αλλάξει όλο το χάρτη.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Πλέον, μιλάμε για την απόλυτη παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου. Είχαμε αρχίσει να βιώνουμε την εποχη που οι αγορές πλέον είχαν ανοίξει σε όλες τις Ηπείρους του πλανήτη, αλλά χωρίς τη συμμετοχή της χώρας με το μεγαλύτερο πλυθησμό, δεν μπορούσαμε να μιλάμε για παγκοσμιοποίηση.

Με την Κίνα πλέον μέσα στο παιχνίδι, είναι ξεκάθαρο ότι ο χάρτης του παγκοσμίου ποδοσφαίρου αλλάζει. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει πάρα πολύ την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και κατ' επέκταση την UEFA, αλλά και την κάθε Ομοσπονδία ξεχωριστά.

Ας πούμε ότι ο Αστέρας και η περίπτωση του Απόστολου Γιάννου είναι το πείραμα. Η πρόταση που ήρθε από την Κίνα στην ομάδα και στον ποδοσφαιριστή, στην πραγματικότητα αναδεικνύει ένα θέμα που ήδη υπάρχει και πολύ γρήγορα θα κληθούν πολλές - κυρίως - ευρωπαϊκές ομάδες.

Ο Αστέρας δεν μπορούσε να πει όχι σε μια τέτοια προσφορά. Αφενός διότι τα οικονομικά ανταλλάγματα για τον ίδιο ήταν εξαιρετικά για να τους γυρίσει την πλάτη. Αφετέρου διότι ο παίκτης ήθελε να φύγει και δεν μπορείς βέβαια να κρατήσεις έναν παίκτη που θέλει να αποχωρήσει. Ούτε ασφαλώς, μπορούσε ο Αστέρας να προσφέρει στον Γιάννου συμβόλαιο 1 εκατ. ευρώ...

Στην πραγματικότητα, για την ομάδα της Τρίπολης δεν υπήρχε δίλημμα. Υπήρχε και υπάρχει, όμως, ένα πολύ μεγάλο αδιέξοδο. Διότι ήταν αναγκασμένος στην ουσία να χάσει τον βασικό επιθετικό του τέλη Φεβρουαρίου, τη στιγμή που για την ομάδα κρίνονται όλα και χωρίς εναλλακτική λύση στην επίθεση, εκτός από τον Ιωαννίδη (που ήρθε πρόσφατα και δεν έχει την εμπειρία να κρατήσει την επιθετική γραμμή μιας ομάδας που "μάχεται" για την 5άδα). Κυρίως, όμως, χωρίς την επιλογή να μπορεί τώρα να αντικαταστήσει τον επιθετικό που έχασε.

Αν ο Αστέρας είναι το πείραμα, αυτό απέτυχε. Και θα φανεί όταν πλέον η κουβέντα θα φτάσει σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη, σε πολύ μεγαλύτερα κλαμπ και σε πολύ πιο σημαντικά πρωταθλήματα και διοργανώσεις, από μία απλή μάχη για τα πλέι οφ της Super League. Αν η Κίνα αρχίζει πια να πείθει όχι μόνο με οικονομικά κριτήρια, αλλά και με ποδοσφαιρικά (έχει ήδη αρχίσει να το κάνει), η FIFA θα βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα.

Μπορεί να ισορροπήσει τις μεταγραφικές περιόδους, σε πρωταθλήματα που αρχίζουν σε διαφορετικές εποχές λόγω κλιματικών συνθηκών; Οπως για παράδειγμα κλήθηκε και έκανε με το ρωσικό, όταν η επίσης τεράστια χώρα (αλλά όχι δα και Κίνα) μπήκε στην αγορά του ποδοσφαίρου. Ή μήπως πλησιάζει η στιγμή που οι μεταγραφές θα είναι "ανοιχτές" όλο το χρόνο για όλες τις ομάδες σε όλες τις χώρες; Και τότε, πόσο θα αλλάξει το ποδόσφαιρο;

Στην ουσία η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και - για να μην κρυβόμαστε - η Ευρωπαϊκή μπορεί να χαίρονται για το γεγονός ότι στη ζωή τους μπήκαν οι πλούσιοι Κινέζοι, αλλά σε αγωνιστικό επίπεδο έχουν βρει τον μπελά τους. Και καλούνται να βρουν τρόπους να βρουν γρήγορες λύσεις σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο θέμα που δημιουργείται. Και που ακόμη είναι στην αρχή του...

Υ.Γ.: Μιλώντας για τον Γιάννου, είχαμε πει για την γκάφα που ετοιμαζόταν να κάνει η Εθνική μας. Η οποία δεν είχε φροντίσει να τον "δέσει" και τώρα τον ακούει να λέει ότι προτιμά την Εθνική Αυστραλίας. Αραγε, τόσο καιρό επικοινώνησε κανείς μαζί του; Τού έδειξαν ενδιαφέρον; Γιατί αυτό είχε δηλώσει στο www.sport-fm.gr ότι περιμένει από το ελληνικό συγκρότημα για να τον πείσει. Ή μήπως έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε από την Εθνική παίκτες όπως ο Γιάννου...

LINK για την γκάφα: http://www.sport-fm.gr/article/thodoris%20tsoutsos/arage-prolabe-tin-gkafa-i-ethniki-mas/3121395

LINK από συνέντευξη: http://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/giannou-thelw-na-niwsw-simadikos-gia-tin-ethniki/3124396

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x